Wat is corona? Mutatie? Vaccin?

Gepubliceerd op 26 december 2020 om 14:47

Wat voor invloed heeft het virus?

We zijn er de afgelopen paar maanden mee dood gegooid in het nieuws. Iedereen heeft wel iets met het eenzaamheidsvirus te maken gehad. Festivals die niet door gingen, scholen die dicht zijn gegaan, mag je wel of niet naar oma of ben je misschien zelf of iemand in jouw omgeving ziek geworden door het coronavirus. Maar wat is het nou precies?

We kennen allemaal wel een virus op je laptop of op je telefoon. Iemand verstopt dan een geheime programma in een mail of website, waardoor de hacker ongevraagd jouw computer of mobiel binnen kan dringen. 

Dit virus moet dan zo snel mogelijk kapot gemaakt worden. Dit principe gebeurt ook in het lichaam. COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuwe coronavirus. COVID-19 kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen zelfs ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen.

Via waterdruppeltjes komt het virus in de lucht. Als andere mensen die waterdruppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het coronavirus. Zonder dat je er enig benul van heb, dringt het virus je lichaam binnen.

Je lichaam doet er vervolgens alles aan om de ziekteverwekkers te vernietigen. De witte bloedlichaampjes, ook wel Leukocyten genoemd, zorgen ervoor dat het virus wordt bestreden. De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. Als je besmet raakt met het coronavirus duurt het ongeveer 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt.  Dit blijkt bij 99% van de contacten van uit het bron- en contactonderzoek. Dit is de reden dat per 19 augustus 2020 de quarantainetijd is verkort tot 10 dagen.

Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, hoofdpijn, spierpijn of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? 

  • Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de basisregels die voor iedereen in Nederland gelden.  
  • Heb je koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheidEn heb je huisgenoten?  Ook zij blijven thuis als je naast milde coronaklachten ook last hebt van koorts of benauwdheid. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl

Als de uitslag van de test negatief is, dan had je op het moment dat je getest werd geen infectie met het coronavirus. Je hoeft niet meer thuis te blijven en mag weer doen wat je normaal ook deed, bijvoorbeeld naar je werk of naar school gaan. Maar houd je alsnog wel aan de coronamaatregelen!

  • Houdt 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen.
  • Was vaak je handen.
  • Trek desnoods handschoenen aan.
  • Desinfecteer je handen regelmatig.
  • Doe een mondmasker op als je in een openbare ruimte bent.
  • Hoest en nies in je elleboog. 

 

Krijg je nieuwe klachten die kunnen passen bij een infectie met het coronavirus, of zijn je klachten verergerd nadat je getest bent?

Blijf dan thuis en bel opnieuw naar het landelijke afsprakennummer voor een coronatest. De telefoonnummer staat onderaan deze pagina vermeld. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost.

Als uit de test blijkt dat je wel COVID-19 hebt, blijven ook huisgenoten zonder klachten thuis. Als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je hebt COVID-19 (je bent getest en de uitslag was positief) dan ga je in isolatie:

  • Je blijft dan thuis.
  • Spreek elkaar online.
  • Houdt 1,5 meter afstand van elkaar.

Zodoende kan je anderen niet besmetten en kan het virus zich niet verder verspreiden. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) informeert je dan over de isolatie. Isolatie kan thuis zijn (thuisisolatie) of mensen die ziek zijn en behandeld worden in een ziekenhuis, gaan in het ziekenhuis in isolatie. 

Mensen die een auto-immuunziekte hebben en hiervoor medicatie slikken die het immuunsysteem onderdrukken, moeten een week langer in quarantaine of isolatie, als zij zijn besmet met het coronavirus. Aangezien hun lichaam er langer over doet om het virus te vernietigen, kunnen zij langer het virus overdragen op iemand anders. 

Er zijn internationaal enkele meldingen van mensen die mogelijk een tweede keer besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Bij bekende verkoudheidsvirussen gebeurt het wel vaker dat mensen nog een keer besmet raken.

Hoe dit precies zit voor het nieuwe coronavirus is nog onduidelijk. We weten bijvoorbeeld nog niet goed of mensen voldoende afweer opbouwen tegen het virus als zij besmet zijn geweest. Ook weten we niet hoe lang ze dan beschermd zijn tegen het coronavirus en hoe besmettelijk ze dan zijn. Dat wordt op dit moment nog verder onderzocht. 

Hoe gevaarlijk is de mutatie van het virus?

Een virus muteert zich om te kunnen overleven. Een bekend voorbeeld hiervan is de griepvirus. Nu is er een mutatie gevonden van het coronavirus, maar wat bedoelen we hier nu precies mee? Hoe gevaarlijk de mutatie is, wordt nog onderzocht. Het ministerie van VWS meldt dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn, dat de nieuwe variant mensen meer ziek maakt of dat behandelingen of vaccins minder zouden werken. Het nieuwe virus is waarschijnlijk wel besmettelijker dan het eerste virus, maar niet dodelijker. Als de nieuwe variant een grotere impact zou hebben en mensen meer ziek maakt, zouden we dat al inmiddels moeten gezien hebben.

Hoe werkt het coronavaccin? gevaarlijk?

Gelukkig is er een sprankeltje hoop achter de donkere horizon, het vaccin. Om het coronavirus te bestrijden, krijgen we een genetische vaccin dat 10x sneller is ontwikkeld dan eerdere vaccins. Gaat dat niet te snel zou je denken? En wat zijn de lange termijn effecten hiervan?

De eerste vaccins die zijn ontwikkeld, zijn genetische RNA-vaccins.

Het RNA-vaccin bestaat uit een genetische code voor het spike-eiwit. Dit zijn de gekke uitstekels van het coronavirus, die worden gebruikt om onze cellen binnen te dringen. Het vaccin lijkt dus op het coronavirus, maar is maar een heel klein stukje en niet het hele virus. Als je het vaccin krijgt zien de bewakers van het afweersysteem, de leukocyten, dat er een indringer is en vallen ze het virus aan. Als dan vervolgens het echte coronavirus probeert binnen te dringen, wordt deze herkent door de

T- cellen, of te wel de geheugen cellen en uitgeschakeld door andere leukocyten. Je bent dan immuun geworden voor het coronavirus. Sommige mensen zijn bang dat het RNA-vaccin ook het DNA kan veranderen. Dit is onmogelijk! Het DNA ligt opgeslagen in een soort kluis in je cellen. Het RNA-vaccin kan wel de cellen binnendringen, maar heeft niet de code van de kluis om die te openen. Het is daarom onmogelijk dat het RNA-vaccin iets met je genen kan veranderen. Op dit moment hebben zo ruim 40.000 mensen het RNA-vaccin gehad. Geen van deze mensen hebben ernstige bijwerkingen gehad.

 

Op korte termijn zie je wel dat mensen:

  • Een rode plek kunnen krijgen op de plek waar zij geïnjecteerd zijn met het RNA-vaccin.
  • Een beetje hoofdpijn of spierpijn.
  • Een kleine temperatuur verhoging kunnen hebben.

 

Echter zien we deze verschijnselen ook vaak bij andere vaccins, dus dit is niet iets om je zorgen over te maken. Het is juist een goed teken! Zodoende kan je merken dat je lichaam bezig is om dat kleine corona deeltje te bestrijden wat in het RNA-vaccin zin. Bij vaccins heb je eigen alleen maar korte termijn bijwerkingen. Langetermijn-bijwerkingen zien we eigenlijk nauwelijks. Je moet het RNA-vaccin zien als een korte training voor het lichaam. Wanneer het kleine corona deeltje je lichaam wordt ingespoten, wordt je afweersysteem geactiveerd. De bewakers van je lichaam vernietigen dan het corona deeltje. Dat betekent dat het vaccin niet nog jarenlang in je lichaam zit waardoor er later nog opeens allerlei langetermijneffecten kunnen optreden. Echter kunnen we niet in een glazenbol kijken, dus er is nooit een 100% garantie dat het vaccin geen langetermijneffecten heeft. Maar onderzoekers schatten deze kans heel erg klein. We weten wel al dat sommige mensen allergische reacties kunnen krijgen op een bestanddeel van het RNA-vaccin.

Zij worden hiervoor dan zo snel mogelijk geholpen. Doormiddel van een epi pen. In zo’n pen zit het medicijn adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat de allergische reactie afneemt.

 

Ook kan in extreem zeldzame gevallen het afweer systeem in de war raken door het RNA-vaccin. Dan kunnen er auto-immuun klachten ontstaan waarbij het afweersysteem per ongeluk je eigen lichaamscellen aanvalt. Maar we weten dat deze kans in ieder geval kleiner is dan 1 op de 40.000, aangezien geen enkel van de proefpersonen die nu al het RNA-vaccin hebben gehad deze verschijnselen hebben.

 

Ga voor nog meer informatie omtrent het coronavirus naar Rijksoverheid.nl  Heeft u klachten, blijf dan thuis en bel naar het landelijke GGD afsprakennummer voor een coronatest via 0800-1202 om verder geholpen te worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.